Senaste nytt

Bara äta frukt och inte klaga på 21 dagar – är det möjligt?

ndw

Vad händer om man inte klagar på 21 dagar?
Går det att bara äta frukt?
Och funkar verkligen den där musiken som en av världens bästa DJ:s använder för att somna?

I podcasten Life Designer Bible testar optimisten Nicklas, och pessimisten Daniel metoder och rutiner som världens starkaste, smartaste och mest kreativa människor har pekat ut som sina nycklar. Vi ska avgöra hur svåra de är att utföra. Och gör dom oss till supermänniskor?

I detta avsnitt (nr 2!) berättar vi om de experiment som vi ska ge oss an i augusti.

LYSSNA PÅ SENASTE AVSNITTET

iTunes/Podcaster: #002: Är det möjligt att bara äta frukt och inte klaga på 21 dagar?
Soundcloud: #002: Är det möjligt att bara äta frukt och inte klaga på 21 dagar?

MISSA INTE: DEN ULTIMATA LYSSNARGUIDEN
Här är information till dig som är nyfiken på att göra något av experimenten.
Eller bara läsa mer om dem.

Experiment 1: Inte klaga på 21 dagar
Genom att förändra ditt språk kan du också förändra hur du tänker. Och eftersom enda sättet att förändra världen konstruktivt är att förändra dig själv är det vår skyldighet att åtminstone försöka. Vi ska testa en metod som har fungerat för miljontals människor.

För tio år sedan samlade prästen Will Bowen sin församling i Kansas City och utmanade dem att inte klaga på 21 dagar. De fick ett lila armband och varje gång som de klagade var de tvungna att flytta armbandet till den andra handleden och börja om på dag 0. Församlingsmedlemmar vittnade om att utmaningen förändrade deras liv och metoden fick vingar. Tidigare i år hade armbandet sålts i elva miljoner exemplar världen över och Bowen har skrivit en bästsäljare om metoden.

Bowens regler är att du inte får skvallra, kritisera eller klaga. Du får inte heller påpeka att någon annan klagar. Vår förebild Tim Ferriss har naturligtvis också testat detta. Men eftersom han förespråkar konstruktiv kritik har han skrivit om reglerna. Detta får man inte göra enligt honom: Att beskriva en händelse eller person negativt utan att berätta vad som är nästa steg för att åtgärda problemet. Enligt Ferriss får man inte heller svära, utan att utveckla sitt resonemang.

Vi kommer att följa Tim Ferriss regler. Tills vi har nått 21 dagar. Även om det kommer att ta flera år. För pessimisten.

Experiment 2: Musiken som får dig att somna
Justin Boreta spelar i bandet The Glitch Mob, som har gjort musik till blockbusters som Spindelmannen, Edge of Tomorrow, Captain America och Sin City II. När Boreta läste Tim Ferriss blogginlägg ”Fem nycklar till att somna snabbare och optimera sömnen” skickade han ett SMS till Ferriss där han delade med sig av en egen rutin som han använder för att somna.

När Boreta gör sig redo för att gå och lägga sig sätter han på albumet ”Sleep” av kompositören Max Richter på låg volym. Richter har skrivit musiken till den briljanta tv-serien The Leftovers och den omtumlande filmen Shutter Island. Men hans experiment från 2015 är inte lika känt. Tillsammans med en neurolog spenderade han två år till att skapa åtta timmar musik med syftet att få lyssnaren att slappna av och somna. Boreta använder sig av den förkortade versionen på Spotify. Den är 60 minuter lång och han menar att den ger honom en ”pavloviansk knockout-effekt” om han lyssnar på den varje dag. Boreta tipsar även om artisten Mute Button för den som vill ha mindre melodi. Boreta gillar särskilt regnpartierna som dämpar andra ljud när han bor på hotell. Finns också på Spotify.

Bonusinfo om sömnteknik:
Här är Tim Ferriss fem nycklar till att somna snabbare och optimera sömnen:

 • Chili Pad – en tunn madrass som håller önskad temperatur. Du ställer alltså själv in hur varm eller kall din säng ska vara. Det finns även varianter för större sängar där man använder olika zoner. Det betyder att du kan ha en temperatur – och din partner en annan. Kostar omkring 650 dollar i USA.
 • Hänga upp och ner i en ställning som man kan köpa för en tusenlapp. Du hänger alltså i taket som en fladdermus och sitter fast i fötterna. Den här övningen sträcker ut ryggen och funkar även om du vill träna magmusklerna.
 • Sovmask av märket ”Sleep Master” och öronproppar från3M E-A-Rsoft FX”
 • Yogi “Soothing Caramel Bedtime” tea. Vi har inte lyckats hitta det i Sverige, utan bara den vanliga ”Bedtime”. Ferriss har tidigare även berättat om en cocktail som brukar knocka honom efter en halvtimme, och den funkar för mig (Optimisten) också: Varmt vatten, två skedar äppelcidervinäger och en matsked honung.
 • Visual overwriting – spela CandyCrush eller Tetris för att släppa och temporärt glömma bort jobbiga tankar.

Månadens diet: Fruktorian
Steve Jobs var fruktarian. Liksom Michael Arnstein, en av USA:s främsta maratonlöpare. Arnstein har varit fruktarian de senaste tre åren och springer fem mil varje dag. Han påstår själv att han äter uppemot 15 kilo frukt varje dag, som 45 bananer, 30 apelsiner, sex meloner, två kilo tomater. Den perfekta ”måltiden” innan ett lopp är 10-15 apelsiner, menar han.

Den vanligaste formen av fruktarianism innebär att 75 procent av det man äter är frukt. Resten är nötter, frön, avokado och tomater. 80 procent kolhydrater, 10 procent fett och 10 procent protein. Inga tillskott är tillåtna. Inte heller alkohol. Själva grejen här är att man ska äta saker som inte lever, och din konsumption får inte döda växten.

Så varför ska man egentligen bli fruktarian?
Här är nio anledningar som fruktarianerna själva lyfter fram.

 • Förbättrad hälsa. Det finns bevis för att den här typen av dieter förebygger diabetes och hjärtsjukdomar.
 • Viktnedgång. Att endast äta frukt gör att du går ner i vikt.
 • Spara pengar. Eftersom du inte tillagar någon mat sparar du pengar på minskad elkonsumtion och diverse inköp. Att äta ute är svårt, så där finns det också pengar att spara. Och den som lägger ut pengar på tillskott och alkohol kommer att se en positiv förändring i ekonomin, eftersom det inte är tillåtet.
 • Spara tid. Ingen matlagning, inget diskande = mer fritid.
 • Mer utrymme. Nu kan du ta bort alla grytor, matberedare och andra köksredskap som själ plats i köket.
 • Bättre karma. Du äter inga levande ting.
 • Mer miljövänlig.
 • Inkörsport till livsstilsförändring: Du får mer empati för allt levande, du känner ett större behov av att träna när du äter nyttigt, du slutar missbruka eventuella droger och du börjar att leva minimalistiskt.

Fyra tips till dig som hakar på det här experimentet:

 • Planera dina inköp eftersom frukten i affären sällan är mogen.
 • Släng det i kylskåpet och skafferiet som du inte får äta.
 • Du kommer högst troligen att uppleva en detox-effekt. Om den blir svårhanterlig är rekommendationen att antingen a) bromsa, genom att även äta lite grönsaker eller b) gasa, genom att fasta på apelsinjuice, grapejuice eller vatten. Alltså endast dricka dess saker och inte äta någonting.
 • Här hittar du exempel på matscheman.

KANALGUIDEN

Instagram: (@lifedesignerbible) Följ med under experimentens gång
Facebook: Gilla oss för att inte missa livesändningar
lifedesignerbible.com: Här hittar du ALLT
iTunes/Podcaster: Lyssna på alla avsnitt
Soundcloud: Lyssna på alla avsnitt

Lämna ett svar

%d