Senaste nytt

Stort test: Så bra är morgonrutinen som ligger bakom världselitens framgångar

Skärmavbild 2017-07-27 kl. 07.22.02

Kan du optimera livet genom att utföra den morgonrutin som världens mest framgångsrika rådgivare och livscoach har lärt ut till världsledare som Nelson Mandela och Bill Clinton, idrottsstjärnor som Wayne Gretzky och Serena Williams, och celebriteter som Oprah Winfrey och Leonardo DiCaprio?

I podcasten Life Designer Bible testar optimisten Nicklas och skeptikern Daniel metoder och rutiner som världens starkaste, smartaste och mest kreativa människor har pekat ut som sina nycklar. Vi ska avgöra hur svåra de är att utföra. Och gör dom oss till supermänniskor?

Tony Robbins är världens kändaste performance coach och har ett minst sagt imponerande kundregister. Bill Clinton, Serena Williams, Leoardo DiCaprio, Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Mikhail Gorbachev, Margret Thatcher och prinsessan Diana är bara några exempel på celebriteter och världsledare som har vänt sig till Robbins för rådgivning. En av hans metoder kallas för ”Priming”. Det är Robbins morgonrutin och den tar tio minuter att utföra. Vi har testat att ”prima” under ett par veckor och i detta avsnitt av Life Designer Bible berättar vi om hur det gick. Hur svårt var det? Och vilken effekt gav det? Vi sätter betyg och ger er några tips på hur man kan utveckla rutinen ytterligare.

LYSSNA HÄR PÅ SENASTE AVSNITTET

VIDEO: SKEPTIKERN TESTAR PRIMING

DEN ULTIMATA LYSSNARGUIDEN

För dig som också vill testa Priming – här är metoden uppdelad i fyra steg.

  1. Inled med andningsövningen ”Kapalabhati Pranayama” som påminner mycket om yogaövningen ”Breath of fire”. Den går ut på att du gör häftiga inandningar genom näsan och andas ut genom munnen och använder magen. Sitt ner och lyft upp armbågarna över huvudet när du andas in och lyft ner armbågarna mot revbenen när du andas ut. Detta gör du under 30 sekunder, totalt tre gånger. Alltså: 30 sekunder x 3. Den här fysiska övningen gör att du frigör endorfiner och är mottaglig för steg 2. Om du av någon anledning inte har två minuter till att sitta ner och göra andningsövningen går det även bra att göra den gående. Då andas du in snabbt genom näsan fyra gånger och andas ut fyra gånger genom munnen i 30 sekunder. En enkel men mycket effektiv övning som du kan göra var som helst. Till exempel på vägen till bussen. Grannarna kommer troligen att skaka på huvudet, men de vänjer sig, precis som du.
  2. Steg två! Nu ska du tänka på tre saker som du är tacksam för i totalt tre minuter. Den första saken ska vara någonting enkelt. Någonting i din omgivning, gärna någonting i naturen. Vinden, regnet, fåglarna, solen, träden… Detta gör att du konnoterar till betydelsefulla miljöer och händelser i ditt liv. Så funkar det för mig i alla fall. Fåglarna får mig att tänka på stugan vid havet längs Norrlandskusten, solen får mig att tänka på pudersnön i Åre och tystnaden får mig att tänka på lugnet i Lyckseles skogar. Därefter är du tacksam över två relationer eller specifika händelser i ditt liv. Men du ska inte bara tänka på att du är tacksam. Gå in i känslan med 100 procent. Överdriv. Låt glädjen ta över din kropp. För det är poängen här. När du är tacksam kan du inte känna ilska, rädsla och irritation. Du kan inte vara rädd och känna tacksamhet samtidigt.
  3. Nästa tre minuter spenderar du till att finna inre styrka och önska goda saker till människor i ditt liv. För Tony Robbins handlar det om att fokusera på Guds närvaro. Att be. Men han betonar att det här momentet inte behöver ha någon religiös koppling. Målet är att finna styrka och känna hur den helar din kropp, ditt sinne, dina känslor, dina relationer och din ekonomiska situation.
  4. De sista tre minuterna fokuserar du på tre saker som du vill få gjorda. Dina mål. Men se dem som att du har uppnått dem. Upplev känslan av att ha uppnått dina mål.

Tony Robbins mål att ha ett ”primetime life” och det skulle han aldrig klara utan sin morgonrutin. Utöver momenten ovan har han experimenterat med några andra övningar för att kickstarta dagen. Han badar dagligen i iskallt vatten och hoppar på en studsmatta (no joke!). Allt detta har en gemensam nämnare och det är att dessa fysiska övningar förändrar din sinnesstämning på bara några sekunder.

Mer om Priming och Tony Robbins:

  • Här kan du lyssna på när Tony Robbins själv berättar om Priming
  • Trailern till Netflix-dokumentären ”I am not your Guru” där tittaren får följa Tony Robbins under ett helt event
  • Video på andningsövningen ”Kapalabhati Pranayama”


KANALGUIDEN

Instagram: (@lifedesignerbible) Följ med under experimentens gång
Facebook: Gilla oss för att inte missa livesändningar
lifedesignerbible.com: Här hittar du ALLT
iTunes/Podcaster och Soundcloud: Lyssna på alla avsnitt

Lämna ett svar

%d